Το δημοφιλές chatbot έχει γίνει σύμβολο των υποσχέσεων, των κινδύνων και των πιθανών κερδών της τεχνητής νοημοσύνης.
Τι είναι το ChatGPT και πώς λειτουργεί;
Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που συμμετέχει σε συνομιλιακό διάλογο. Είναι ένα παράδειγμα ενός chatbot, παρόμοιο με τις αυτοματοποιημένες υπηρεσίες συνομιλίας που βρίσκονται στους ιστότοπους εξυπηρέτησης πελατών ορισμένων εταιρειών.
Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από την OpenAI, μια εταιρεία τεχνολογικών ερευνών που έχει δηλώσει ότι είναι αφοσιωμένη στο να διασφαλίσει ότι «η τεχνητή γενική νοημοσύνη θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα». Το «GPT» στο ChatGPT σημαίνει «generative pre-training transformer», αναφερόμενο στον τρόπο με τον οποίο το ChatGPT επεξεργάζεται τη γλώσσα.
Αυτό που διαφοροποιεί το ChatGPT από τα chatbots του παρελθόντος, είναι ότι το ChatGPT εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας ενισχυτική μάθηση από ανθρώπινη ανατροφοδότηση (RLHF). Η RLHF περιλαμβάνει τη χρήση ανθρώπινων εκπαιδευτών ΤΝ και μοντέλων ανταμοιβής για την ανάπτυξη του ChatGPT σε ένα ρομπότ ικανό να αμφισβητεί λανθασμένες υποθέσεις, να απαντά σε ερωτήσεις παρακολούθησης και να παραδέχεται λάθη.
Το GPT σημαίνει «generative pre-training transformer» (γεννητικός μετασχηματιστής προ-εκπαίδευσης).
Για να θέσει το ChatGPT σε δοκιμασία, η Investopedia του ζήτησε να «γράψει ένα άρθρο δημοσιογραφικού τύπου που να εξηγεί τι είναι το ChatGPT». Το ρομπότ απάντησε ότι ήταν «σχεδιασμένο να παράγει κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο με βάση μια δεδομένη προτροπή ή συζήτηση». Πρόσθεσε ότι, επειδή έχει εκπαιδευτεί σε ένα σύνολο δεδομένων από ανθρώπινες συνομιλίες, μπορεί να κατανοήσει το πλαίσιο και την πρόθεση και είναι σε θέση να έχει πιο φυσικές, διαισθητικές συνομιλίες.
Στην απάντησή της στην προτροπή μας, η ChatGPT ανέφερε ότι οι εφαρμογές της θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ρομπότ εξυπηρέτησης πελατών, τη δημιουργία περιεχομένου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα blogs και τη μετάφραση κειμένου από μια γλώσσα σε μια άλλη.
Πώς το ChatGPT βγάζει χρήματα;
Το OpenAI ξεκίνησε το ChatGPT ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό το 2015, βασιζόμενο σε δωρεές για χρηματοδότηση, επειδή στους ιδρυτές του δεν άρεσε η ιδέα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για εμπορικούς σκοπούς. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι «γινόταν όλο και πιο σαφές ότι οι δωρεές από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να κλιμακωθούν με το κόστος της υπολογιστικής ισχύος και του ταλέντου που απαιτούνται για να προωθηθεί η βασική έρευνα, θέτοντας σε κίνδυνο την αποστολή μας». Έτσι, το 2019, δημιούργησε μια κερδοσκοπική θυγατρική εταιρεία που εποπτεύεται από το διοικητικό συμβούλιο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Οι πωλήσεις του OpenAI έχουν εκτοξευθεί και αναφέρθηκε ότι ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2023, χάρη στην αλματώδη αύξηση της δημοτικότητας του ChatGPT. Το ποσό αυτό αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία στο μέλλον, καθώς οι επιχειρήσεις σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της OpenAI για να υιοθετήσουν εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο.
Μια δωρεάν έκδοση του ChatGPT παραμένει διαθέσιμη στον ιστότοπο της OpenAI. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει μια premium έκδοση, το ChatGPT Plus, με τιμή συνδρομής 20 δολάρια το μήνα. Η δωρεάν έκδοση διαθέτει περιορισμένη πρόσβαση στην ανάλυση δεδομένων, τη μεταφόρτωση αρχείων, την όραση, την περιήγηση στο διαδίκτυο, τα προσαρμοσμένα GPT και το πιο πρόσφατο σύστημα: ChatGPT-4.0.8 Και η διοίκηση προς το παρόν δεν σχεδιάζει να βγάλει χρήματα από τους χρήστες που δεν πληρώνουν μέσω της πώλησης διαφημίσεων.
Επιπλέον, η εταιρεία πωλεί τη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών της σε συνδρομητική βάση σε οργανισμούς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το μοντέλο για τους δικούς τους σκοπούς, σύμφωνα με το ερώτημα του Investopedia προς την ίδια την ChatGPT.
Παρά τη σημαντική αύξηση, τα έσοδα δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τα έξοδα. Η ChatGPT εξακολουθεί να είναι ζημιογόνος λόγω των τεράστιων δαπανών που συνδέονται με την κατασκευή και τη λειτουργία των μοντέλων της. Και με τις συνεχείς επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων μοντέλων στο μέλλον, αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.
Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να χρειάζεται να αντλεί περισσότερα χρήματα. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της OpenAI, η Microsoft, έχει δεσμευτεί για χρηματοδότηση ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί πωλήσεις μετοχών, η πιο πρόσφατη από τις οποίες αποτίμησε την OpenAI στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή άρθρου, όπου μπορείτε να διαβάσετε και περισσότερα: investopedia.com